Åfjordspizza

Antall personer:

Kaldpresset olivenolje
1/2 fennikkel
1/2 løk
2 fedd hvitløk
2 dl god hvitvin (tørr, ikke salt!)
3 dl rømme
½ ts maisennamel
Nypresset sitronsaft
Salt (gjerne sopp-/taresalt fra Stokkøya)
Grovkvernet pepper
Marinert grønnkål, hakket
Blåskjell
Ost, gjerne lokalprodusert

 

Marinering av grønnkål
Lag en marinade av nypresset sitronsaft og kaldpresset rapsolje med litt salt og grovkvernet pepper. Hakk grønnkålen og la den ligge i marinaden mens du lager resten.

Koking av blåskjell
Fres finhakket fennikkel, løk og hvitløk godt i olje. Tilsett hvitvinen, denne skal frese! Tilsett blåskjellene. Ikke kok for lenge, bare til de fleste skjelllene har åpnet seg. Kast resten. Ta ut innmaten av skjellene og la den tørke på et papir.

Rømmesaus
Sil blåskjellkraften og sett den til koking. Reduser til ca 0,5 dl. Tilsett rømmen og kok ned til ca 2 dl ferdig rømmesaus. Tilsett jevning av maisennamel og vann for å få en fin konsistens. Gi sausen et oppkok og smak til med salt, nymalt pepper og sitronsaft. Settes kaldt.

Deig
Lag en smidig deig av mel, vann og gjær i god tid før utbakingen.

Steking
Kjevle ut en tynn bunn og smør på tynt lag med rømmesaus. Strø på et lag revet ost pluss blåskjell og sett pizzaen til steking i vedfyrt ovn, eller på 250 grader, i ca. 10 minutter - følg med! Legg på marinert grønnkål når det er 2-3 minutter igjen av steketiden og press over litt sitron.