Spørsmål og svar om blåskjell

Spørsmål og svar

Om Blåskjell

Her finner du ofte stilte spørsmål og svar knyttet til blåskjell. Om du ikke finner informasjonen du er ute etter her, må du gjerne kontakte oss.

Er blåskjell sunt?

Blåskjell regnes som sunn mat. Skjellene er en god kilde til protein, jern, selen, jod, vitaminer og Omega-3 fettsyrer. I tillegg har blåskjell lavt innhold av fett og kolesterol.

Er blåskjell giftige?

Blåskjell du kjøper i butikken er ikke giftig. Varsel om giftige blåskjell gjelder bare hvis du plukker selv.
Våre blåskjell er kontrollert mot alle former for forurensing, med strenge krav til kvalitet. Den norske kontrollen av algetoksiner er av de strengeste i hele Europa. Inneholder skjellene bare små spor av algetoksiner, blir leveransene øyeblikkelig innstilt. Etter at blåskjellene ankommer pakkeanlegget, settes de ut i sjøvann som er pumpet opp fra 100 meters dyp.
Dette vannet er rent og salt, sirkulerer hele tiden, og holder en stabil lav temperatur. Blåskjellene filtrerer sjøvannet og går seg rene for eventuelle bakterier, slik at de er klare for konsum. Til slutt pakkes skjellene i nett sammen med is, før de fraktes med kjølebil ut til markedet. Mattilsynet legger føringer for hele prosessen fra skjellene blir høstet til de er ferdig pakket.

Hvordan rense blåskjell? Hvilke skjell skal kastes?

Legg skjellene i en bolle med kaldt vann. Sorter ut og kast blåskjell som har knust skall eller er ødelagt. Skjell som har stor åpning og som ikke lukker seg ved noen knips på skallet kan også kastes. Etter damping kastes blåskjell som ikke har åpnet seg.

Hvordan dampe blåskjell?

Sett en stor kjele på høy varme. Legg alle blåskjellene i kjelen og dampkok under lokk i halvfull kasserolle uten vann til alle skjellene har åpnet seg. Dette tar ca. 2-4 minutter. Blåskjell som ikke har åpnet seg kastes. For å sette en spiss på smaken, kan du tilsette en skvett tørr hvitvin, eplecider eller øl når man damper. Her er det bare å prøve seg fram. Blåskjellkraften brukes gjerne som smakstilsetning i fiskesuppe eller gryte, se våre oppskrifter.

Hvor mye blåskjell per person?

Beregn minimum 500 gr. blåskjell pr. person hvis den er hovedingrediens i en hovedrett. 750 gr. til en storspiser.

Hvor får jeg kjøpt blåskjell?

Blåskjell får du kjøpt i dagligvaren som MAP-pakning eller i ferskvaredisken som nettpose. Hvis de mangler i din lokale butikk er det viktig å etterspørre, da kan du påvirke vareutvalget.

Hvilke skjell skal kastes?

Legg skjellene i en bolle med kaldt vann. Sorter ut og kast blåskjell som har knust skall eller er ødelagt. Skjell som har stor åpning og som ikke lukker seg ved noen knips på skallet kan også kastes. Etter damping kastes blåskjell som ikke har åpnet seg.

Når er blåskjell best?

Blåskjell kan spises hele året, men blåskjellene har ofte mest matinnhold og med topp kvalitet ved høst/vinter.

Hva smaker blåskjell?

Blåskjell smaker mest av alt sjø. Men har også en nøtteaktig smak – litt sopp. Du må nesten bare smake.

Hva spiser blåskjell?

Blåskjellene lever hovedsakelig av ulike små planktonorganismer som alger, bakterier og hoppekreps. Skjellene spiser og ånder ved å pumpe sjøvann med gjellene, opp til 5 liter per time.

Hvor vokser blåskjell?

Blåskjellet finnes langs hele norskekysten, ofte i store belter i fjæresonene, helst litt inne i beskyttede

lokaliteter med noe ferskvannspåvirkning.
Blåskjellet vokser på temperaturer fra 1grad til 25 grader. Det ideelle er fra 10-15 grader.

Kan man spise blåskjell når man er gravid eller ammer?

Skjell du kjøper i butikken, skal være fri for toksiner og er helt trygt for ammende og gravide.
Hvis du plukker skjell selv, må du følge godt med på algevarsel.