Nykokte blåskjell med mango vinaigrette
Ingredienser
200 g blåskjell
½ hvitvin
1 ss finhakket sjalottløk
3 cl god olivenolje
1 cl mangoeddik (får man kjøpt på Meny)
2 ss finhakket persille
Salt
Pepper
Olje til steking
Slik gjør du
Denne retten er ment som snacks til vin eller øl. Her kan man lage så mange man vil.
Start med å vaske/rense blåskjellene i kaldt vann. Fjern knuste skjell. Fres sjalottløk lett i olje til myk. Tilsett hvitvin og blåskjellene. Kok under lokk til alle blåskjellene har åpnet seg. Sil av kraften og rens skjellene.
Anrett i den ene halvdelen av skjellet på grovt salt, for så å ha over dem den finhakkede persillen og mango vinaigretten.
Oppskrift: Adrian Løvold
Drikke som passer til
Fruktig IPA, gjerne med mango smak
Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken
Hva kan spises, hva kan kastes?
Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.
Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.
Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt