Åfjordspizza

Nystekt Pizza med blåskjell

Åfjordspizza

Ingredienser

Kaldpresset olivenolje
1/2 fennikkel
1/2 løk
2 fedd hvitløk
2 dl god hvitvin (tørr, ikke salt!)
3 dl rømme
½ ts maisennamel
Nypresset sitronsaft
Salt (gjerne sopp-/taresalt fra Stokkøya)
Grovkvernet pepper
Marinert grønnkål, hakket
Blåskjell
Ost, gjerne lokalprodusert

Slik gjør du

Lag en marinade av nypresset sitronsaft og kaldpresset rapsolje med litt salt og grovkvernet pepper. Hakk grønnkålen og la den ligge i marinaden mens du lager resten.

 

Koking av blåskjell
Fres finhakket fennikkel, løk og hvitløk godt i olje. Tilsett hvitvinen, denne skal frese! Tilsett blåskjellene. Ikke kok for lenge, bare til de fleste skjelllene har åpnet seg. Kast resten. Ta ut innmaten av skjellene og la den tørke på et papir.

 

Rømmesaus
Sil blåskjellkraften og sett den til koking. Reduser til ca 0,5 dl. Tilsett rømmen og kok ned til ca 2 dl ferdig rømmesaus. Tilsett jevning av maisennamel og vann for å få en fin konsistens. Gi sausen et oppkok og smak til med salt, nymalt pepper og sitronsaft. Settes kaldt.

 

Deig
Lag en smidig deig av mel, vann og gjær i god tid før utbakingen.

 

Steking
Kjevle ut en tynn bunn og smør på tynt lag med rømmesaus. Strø på et lag revet ost pluss blåskjell og sett pizzaen til steking i vedfyrt ovn, eller på 250 grader, i ca. 10 minutter – følg med! Legg på marinert grønnkål når det er 2-3 minutter igjen av steketiden og press over litt sitron.

Drikke som passer til

Pinot Grigio, hvitvin fra Trentino, Italia

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Nystekt Pizza med blåskjell

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter