Blåskjell Confit – fettpresset skjell

Blåskjell confit - fettpresset skjell

Blåskjell Confit – fettpresset skjell

Ingredienser

1 kg blåskjell
Løk
Godt fett/olje
Estragon eller en god urt etter eget ønske

Slik gjør du

Confit er når du koker noe i sitt eget fett og konserverer det. Det er vanskelig å finne mye blåskjellfett, og det holder seg ikke spesielt bra. Men jeg kaller det confit uansett.

 

Fres av blåskjell med litt løk i ei stor, nesten rykende varm gryte. Ønskelig er så mye skjell at du har to lag i gryta, men ikke mer.

 

Hell i en god raps- eller olivenolje til det nesten dekker de nederste skjellene. Her er det brukt en olivenolje fra Toscana som har en del peppersmak.

 

Tilsett estragon eller en annen god urt og legg på lokk. Når skjellene dampes, kommer kraft ut og olje blir presset inn i skjellene. Når skjellene er ferdig er de fulle av olje, smaker nydelig og ser kjempesexy ut.

 

Fra boken “Velkommen av havet” av Kari H. Bachke Andresen.
Oppskrift av Lars Erik Vesterdal. Foto: Mari Vold

Drikke som passer til

Gruner Veltliner, hvitvin fra Østerrike

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Blåskjell confit - fettpresset skjell

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter