Blåskjell og vinaigrette med tomat

Blåskjell og vinagrette med tomat Foto Marius Rua

Blåskjell og vinaigrette med tomat

Ingredienser

20 store blåskjell (kokt)
2 stk modene tomater
2 ss finkuttet sjalottløk
1 ss finhakket persille
God olivenolje
Hvitvinseddik
Kjørvel
Salt
Pepper
Grovt havsalt (til å ha på serveringsfatet)

Slik gjør du

Start med å koke blåskjellene i en vid kjele med litt vann, dekk til med lokk. Når skjellene har åpnet seg siler du av kraften. Rens ut blåskjellmuskelen og sett på kjøl.

Snitt ett kryss i toppen av tomatene, kok de i lettsaltetvann (ca 20 sekunder). Kjøl ned tomatene i isvann. På denne måten får man fjernet skinnet. Rens ut kjernen, kutt tomatkjøttet i små terninger. Bland tomater, sjalottløk, persille og god olivenolje. Smak til med hvitvinseddik, salt og pepper. Legg blåskjellene på et serveringsfat, ha over tomatvinagretten. Pynt med kjørvel.

(Serveres som appetittvekker eller tapas)

 

Oppskrift: Adrian Løvold

Drikke som passer til

Vermentino, hvitvin fra Toscana, Italia

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Blåskjell og vinagrette med tomat Foto Marius Rua

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter