Blåskjell, potet og purreløk

Blåskjell med potet og purreløk Foto Marius Rua

Blåskjell, potet og purreløk

Ingredienser

1 kg blåskjell
500 g potet (skrelt og i tynne skiver)
1 stk purreløk
2 ss gressløk (finkuttet)
Melk
Fløte
God olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du

Start med å koke blåskjellene i en vid kjele med litt vann, dekk til med lokk. Sil av kraften når skjellene har åpnet seg. Sett blåskjellene på kjøl.
Legg potet og purreløk i en stor vid kjele. Ha i blåskjellkraften og melk så det dekker potetene. Kok til potetene er møre, tilsett litt fløte. Miks til en jevn suppe med stavmikser eller blender. Smak tll med salt og pepper.
Rens ut blåskjellmuskelen og ha i suppen før servering. Topp det med gressløk og en god olivenolje. Server gjerne med potetchips på toppen.

 

Oppskrift: Adrian Løvold

Drikke som passer til

Sauvignon Blanc, hvitvin fra Sancerre, Frankrike

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Blåskjell med potet og purreløk Foto Marius Rua

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter