Blåskjellsuppe à la Arnulf
Ingredienser
2 ss olje
5 dl fløte
2 kg blåskjell
3 dl hvitvin
ca 300 g gulrøtter (ca 3 stk)
ca 300 g kålrot
ca 100 g purreløk
krydder etter smak
Slik gjør du
Fres grønnsakene i olje noen minutter. Tilsett fløten og hvitvinen. Kok uten lokk til grønnsakene er møre, ca 10 min. Ha blåskjellene i gryta. Sett på lokk. Pass på at det ikke koker for “hardt”. Skjellene skal dampes. Når alle skjell er åpne, er gryta ferdig. Smak til med krydder.
Kan godt serveres med brød til.
Oppskrift: Arnulf Koteng (tidligere daglig leder Norgeskjell AS)
Drikke som passer til
Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike
Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken
Hva kan spises, hva kan kastes?
Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.
Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.
Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt