Blåskjellsuppe med norske rotfrukter og øl

Blåskjellsuppe med norske rotfrukter og øl

Blåskjellsuppe med norske rotfrukter og øl

Ingredienser

Blåskjellsuppe
½ kg blåskjell
4 dl godt mildt øl
50 kg løk
100 g havrerot
100 g skorsonerrot (kalles også fattigmannsasparges, og kan kjøpes i butikker med rikholdig grønnsakutvalg)
50 g purreløk
50 g pastinakk
50 g persillerot
Olje til steking
4 dl fløte

 

Blåskjell
½ kg blåskjell
1 løk
1 kvast timian
2 dl mildt øl
Favoritturter
Valnøtt olje

Slik gjør du

Dette er en god suppe med noe annet i . Når det gjelder øl er det viktig at det ikke er et øl med så mye humle, noe som vil gjøre det til en bitter suppe. Bortsett fra det er nok favorittølet ditt det beste valget.

 

Blåskjellsuppe
Rens skjellene. Damp dem med løk og øl til en kraft. Kutt grønnsakene i like store biter, og fres i olje til de er blanke. Tilsett kraften, og kok på middels varme i 30- 40 minutter. Blåskjellene fra kraften kan du bare kaste, da disse blir seige av lang varmebehandling. Når det er igjen 10 minutter av kokingen, tilsett fløte. Kjør til en glatt suppe på blender, og smak til med salt og pepper.

 

Blåskjell
Rens skjellene. Fres løken blank, ha i timian og øl, og gi det et oppkok. Tilsett blåskjellene og damp til de åpner seg. Fjern halvdelen av skjellene uten muskel og anrett på suppa. Topp gjerne med en frisk salat med dine favoritturter og en god valnøtt olje.

 

Fra boken “Velkommen av havet” av Kari H. Bachke Andresen.
Oppskrift av Lars Erik Vesterdal. Foto: Mari Vold

Drikke som passer til

Belgisk inspirert Saison øl

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Blåskjellsuppe med norske rotfrukter og øl

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter