Blåskjellsuppe

10 Blåskjellsuppe Foto Koteng Eiendom 2

Blåskjellsuppe

Ingredienser

Skallet fra ½ sitron
1 sjalottløk
2 ss hakket fennikel
1 ts fenikkelfrø
1 dl hvitvin
7 dl blåskjellkraft
3 dl fløte
2 ss smør
Maisenna
Sitronsaft
Salt

 

Garnityr
1 kilo kokte blåskjell
1 stor fennikel
2 stk sjalottløk
200 g reker
4 ss friske urter, grovkuttet (estragon, fennikeldill, kjørvel, persille og lignende)
God olivenolje

Slik gjør du

Stek sjalottløk, hvitløk, fennikel og fennikelfrø i litt solsikkeolje. Tilsett hvitvin og kok til nesten all vinen er fordampet. Ha i blåskjellkraft og fløte, og la det småputre i 1 time. Sil av suppen i en ny kjele. Juster konsistensen med 1-2 ss maisenna utblandet i vann. Kok i noen minutter for å bli kvitt maisennasmak og konsistens. Rør inn smør og smak til med friskpresset sitron og salt.

 

La sjalottløk og fennikel trekke i suppen til de er myke. Bruk en hulløse og anrett grønnsakene i dype boller. Ha i de kokte blåskjellene og reker. Bruk en stavmikser for å skumme opp suppen, og øs over. Avslutt med noen dråper god olivenolje og hakkede friske urter på toppen.

 

Oppskrift: Adrian Løvold

Drikke som passer til

Muscadet, Hvitvin fra Loire, Frankrike

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
10 Blåskjellsuppe Foto Koteng Eiendom 2

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter