Dampede blåskjell med trøndersk spekepølse
Ingredienser
1 løk
2 fedd hvitløk
200 g spekepølse
50 g smør
1 kg blåskjell
1 flaske kraftig øl
1 kvast persille
1 bunt gressløk
2 vårløk
100 g spinat
Slik gjør du
Kutt løk, hvitløk og spekepølse i terninger. Stek dette i smeltet smør i en vid kjele. Tilsett vaskete blåskjell og tøm på ølet. Damp dette til skjellene har åpnet seg. Tilsett finkuttet persille, gressløk, vårløk og spinat helt mot slutten. Server straks sammen med nybakt brød og det samme type øl som skjellene er dampet i.
Fra boken “Velkommen av havet” av Kari H. Bachke Andresen.
Oppskrift av Lars Erik Vesterdal. Foto: Mari Vold
Drikke som passer til
Beaujolais, Rødvin, Frankrike
Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken
Hva kan spises, hva kan kastes?
Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.
Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.
Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt