Kremet suppe med fisk og blåskjell
Ingredienser
6 dl blåskjell eller fiskekraft
3 dl melk
3 dl fløte
1 dl hvitvin
1 ts fennikelfrø
Skall av 1 sitron
1 ss hvitløk( finhakket)
2 sjalottløk (finhakket)
1 ss smør
Sitronsaft
Salt
Solsikkeolje
Maizenna ( om ønskelig)
400g hvit fisk (torsk, kveite, breiflabb eller lignende)
30 blåskjell
100g reker
1 stor fennikel i tynne skiver
2 store sjalottløk i tynne skiver
Finhakket gressløk
Olivenolje
Slik gjør du
Stek sjalottløk, fenikkelfrø, sitronskall og hvitløk i litt solsikkeolje, til løken er gylden. Tilsett hvitvin og kok til det meste av vinen har fordampet. Ha i blåskjellkraft, melk og fløte. La suppen småkoke i 30 min. Smak til med smør, salt og sitronsaft. Om ønskelig, kan suppen gjevnes med litt maizenna. Sil suppen.
Kok opp suppebasen, tilsett blåskjell, fisk, fenikkel og sjalottløk. La suppen trekke i ca 3 minutter under lokk, til blåskjellene har åpnet seg. Før severing tilsettes reker, finhakket gressløk, og olivenolje.
Tips! Bruk en hullsleiv, og fordel garnityret i serveringsskåler. Kjør suppebasen med en stavmikser, for en luftigere suppe.
Oppskrift: Adrian Løvold
Drikke som passer til
Chablis, hvitvin fra Frankrike
Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken
Hva kan spises, hva kan kastes?
Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.
Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.
Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt