Nydampet blåskjell på bål

6 Nydampet blåskjell på bål 3 Foto Koteng Eiendom

Nydampet blåskjell på bål

Ingredienser

1 kg blåskjell (vasket og renset)
1 stor sjalottløk
1 fedd hvitløk
½ dl hvitvin
½ dl fløte
Persille
Nybakt brød

Slik gjør du

Til denne oppskriften behøver man hverken kjele eller grill. Start med å legge aluminiumsfolie firedobbelt. Finkutt sjalottløk og hvitløk å legg det på midten av aluminiumsfolien. Legg så på blåskjellene. Brett opp folien før du tilsetter tilsett hvitvin og fløte. Lukk folien.

 

Tenn opp et bål, gjerne i fjæra. Når veden er blitt rødglødende kull legger man blåskjellene direkte på kullet. Ikke utsett folien for direkte flammer, da kan det svi seg. Det går ganske fort å dampe blåskjellene, ca 10.min, litt avhengig av hvor mye kull. Når alle blåskjellene har åpnet seg er de klare til å spises. Åpne pakken og dryss hakket persille over skjellene. Ha med litt brød så kan du dyppe det i den gode blåskjellkraften!

 

Oppskrift: Adrian Løvold

Drikke som passer til

Stjørdalsøl/maltøl (øl med tydelig røykpreg)

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Nydampet blåskjell på bål 1 Foto Koteng Eiendom

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter