Tomatisert Blåskjellgryte

Tomatisert Blåskjellgryte. Foto Marius Rua

Tomatisert Blåskjellgryte

Ingredienser

 

Tomatsaus
4 fedd hvitløk
800 g Mutti pola (gode hermetiske tomater)
4 ss god oliven olje
1 ts sukker
Salt

 

Deig
1,5 dl lunkent vann
10 g eller ¼ pk gjær
1 ss olivenolje
½ ts salt.
350 g hvetemel

 

Tilbehør
400 g torsk eller annen hvit fisk i terninger
100 g kokte reker
10 små tomater (delt i 4)
1 neve frisk basilikum (hakket)
1 lite glass grønne oliven
2 stk sjalottløk

Slik gjør du

 

Tomatsaus
Varm opp olivenolje i en kjele på medium varme. Tilsett finkuttet hvitløk og stek til den blir myk. Tilsett hermetiske tomater og la sausen småputre i 30 min. Smak til med sukker og salt.

 

Blåskjellkraft
Start med å koke blåskjellene i en vid kjele med litt vann, dekk til med lokk. Sil av kraften, når skjellene har åpnet seg, rens ut blåskjellmuskelen. Sett blåskjellen på kjøl. Ha blåskjellkraften i tomatsausen.

 

Deig
Ha alle ingrediensene i en deigmixer. Elt deigen i 10 min, hvile under klede i 30 min. Kjevle deigen tynt og stikk ut 4 sirkler litt større enn diameteren på bollen.

 

Tilbehør
Tilsett alle ingrediensene og blåskjellene i den varme tomatiserte kraften, og gi et oppkok. Fordel på 4 ildfaste skåler. Dekk til brødet, og stek i varmluftsovn på 180°C til brødet er gyldent.

 

Tips! Om man har god tid kan tomatsausen småputre lengre. Når vannet fordamper, intensiveres smakene. Denne retten kan også serveres på samme måte i en stor jerngryte.

Oppskrift: Adrian Løvold

Drikke som passer til

Txakoli, hvitvin fra Baskerland, Spania

 

Drikkeforslag levert av To Rom og Kjøkken

Drikkeforslag til blåskjell
Tomatisert Blåskjellgryte. Foto Marius Rua

Hva kan spises, hva kan kastes?

Det kastes alt for mange skjell, da det sorteres ut skjell før damping etter forskjellige metoder. Ingen av disse testene før damping er nødvendig.

 

Alt du trenger å gjøre før du legger skjellene i kjelen til damping er en enkel skylling. Følg den enkelte opp- skrift og legg alle skjellene i kjelen, men kast knuste skjell. Rist kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De skjellene som ikke har åpnet seg etter damping er døde og kastes – resten spises.

 

Dette kalles ”alt-i-kjelen-metoden” Vi anbefaler 500 gr skjell til 1 person, men en storspiser kan gå for 750 gr. 1 kg blåskjell blir ca 300 gr renset blåskjellkjøtt

Flere oppskrifter